Complete gevelrenovatie vanaf € 40 per m2 of Collectiviteitskorting tot 25%. Lees de voorwaarden hier!

Gevelreiniging wordt steeds vaker toegepast als onderhouden van gebouwen. Het gaat hier dan om atmosferische- en organische vervuiling.Algen en mossen houden vocht vast en hierdoor nestelen deze zich steeds vaster en dieper in de poriën van het metselwerk. Bij vorst zal dit vocht bevriezen en hierdoor zal er vorstschade ontstaan. Door uw gevel frequent te onderhouden kunnen er veel kosten bespaard worden. Maar ook de atmosferische vervuiling verwijderen is belangrijk omdat dit het begin is van de hierboven genoemde vervuiling. Met alle gevolgen van dien.

gevelreiniging-finishing-touch_jurgen-pijpers

Typen gevelreiniging

Gevels kunnen worden schoongemaakt met een reinigingsmiddel. In dat geval spreken we ook wel over chemisch reinigen. Het principe achter deze vorm van reinigen is dat het reinigingsmiddel de vervuiling moet oplossen. Eenmaal opgelost kan het vuil makkelijk van de gevel worden afgespoten. Voor gevelreiniging bestaan verschillende soorten reinigingsmiddelen. De meest toegepaste zijn:

  • zure reinigingsmiddelen
  • alkalische reinigingsmiddelen
gevelreiniging-finishing-touch_jurgen-pijpers

Bij chemische (zure en alkalische) reiniging gebruiken we stoom in combinatie met een reinigingsmiddel. Hierdoor is het mogelijk om matige vervuiling te verwijderen, zoals verfresten of lichte roetaanslag. Afhankelijk van uw steensoort en het type vervuiling kiezen we het meest effectieve reinigingsmiddel.

Dit reinigingsprincipe berust op het bewerkstelligen van een chemische reactie op het geveloppervlak waardoor het vuil zich onthecht. De reactietijd van de meeste producten, doorgaans aangebracht op een vooraf bevochtigde gevel, schommelt tussen 5 en 30 minuten. Nadien wordt de gevel afgespoeld met water onder druk of stoom. Men legt er echter wel de nadruk op dat reinigingsmethodes waarbij gebruik wordt gemaakt van scheikundige producten, door specialisten worden uitgevoerd.

Niet alleen dient het product met zorg gekozen te worden, het moet ook goed gedoseerd zijn want het mag in geen geval in het gevelmateriaal dringen. Zo’n reinigingsmiddel bevat immers oplosbare zouten, die later naar het oppervlak kunnen migreren en aanleiding geven tot lelijke uitbloeiingen. Ook de reactie tussen het product en het gevelmateriaal zelf kan overigens aanleiding geven tot het ontstaan van zouten en dus uitbloeiingen. Daarom volstaat het niet de gevel na te spoelen, maar dient er meestal ook nog een speciale pasta aangebracht te worden die de zouten absorbeert. Zeker voor deze methode geldt dat een proef noodzakelijk is om te zien of er vlekken of uitbloeiingen optreden ten gevolge van de chemische reactie.

Het is dan ook zeer belangrijk dat u gevelreiniging door een vakman laat uitvoeren. Finishing Touch heeft de vakmensen die dit graag voor u uitvoeren

Bij het stralen van de gevel wordt er een mengsel van water en perslucht, met minimale toevoeging van speciaal straalzand gebruikt. Vooraf worden er stellingen geplaatst met netten om de vervuiling aan derden uit te sluiten. Hiervoor gebruiken wij het speciale torbosysteem.

Na het stralen is het sterk aan te bevelen de gevel te impregneren met een waterafstotend product (hydrofuge) om de gevel langer te beschermen tegen vuil en groenaanslag.

torbo-gevelreiniging-systeem

Hierbij wordt de gevel bespoten met heet water van rond de 70°C en met een druk van ± 70 bar. Dit systeem neemt geen materiaal weg van de gevel maar kan ook geen hardnekkige vervuiling wegnemen. Door dit systeem veelvuldig te herhalen kan men het vergelijken met een waterbesijpeling. Maar door de hoge temperatuur zal veel water verdampen en minder water in de muren trekken. Dit systeem wordt gebruikt indien men de patinalaag (oude uitstraling) van de gevel wilt bewaren of als voorbereiding voor later uit te voeren schilderwerken. Stoomreiniging is een veel toegepaste reinigingsvorm bij monumentale panden.

Graffiti, kunst voor de één, een doorn in het oog voor de ander. Finishing Touch verwijdert daarom snel en effectief graffiti van woningen en (kantoor)panden. Tevens kunnen wij ervoor zorgen dat door middel van een speciale antigraffiti coating het reinigen nog sneller kan gebeuren.Bij het aanbrengen van anti-graffiti coating onderscheiden we 3 soorten coatingsystemen

  1. Zelfopofferend systeem (de graffiti wordt middels heet water onder aangepaste druk verwijderd, nadeel hiervan is dat de coating ook wordt verwijderd).
  2. Semi-permanent systeem (bestaat uit 2 lagen, de toplaag wordt bij het verwijderen van de graffiti ook verwijderd).
  3. Permanent systeem (bestaat uit 2 componenten. Deze wordt niet aangetast wanneer graffiti wordt verwijderd. Nadeel: de dampdoorlatendheid van de gevel wordt sterk verminderd, bovendien is dit systeem duidelijk visueel waarneembaar.
graffiti-verwijderen-gevelreiniging

Gevelreiniging projecten

Jurgen Pijpers - Interview Goirles BelangWilt u uw gevel professioneel laten reinigen? Neem dan beslist even contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u om tot de beste oplossing voor de gevel van uw huis of pand te komen. Chemisch reinigen, sandwashen of stoomreinigen? Een vrijblijvende offerte en indien gewenst een ‘proefstuk’ behoord tot de mogelijkheden!

Contact