Complete gevelrenovatie vanaf € 40 per m2 of Collectiviteitskorting tot 25%. Lees de voorwaarden hier!

Door middel van gevelreiniging kunt u uw gebouw onderhouden en het afbreukproces tegengaan. Gevels kunnen door de tijd heen aangetast worden door atmosferische en organisch vervuiling, waardoor het belangrijk is om uw gevel te reinigen. Algen en mossen houden vocht vast en hierdoor nestelen deze zich steeds vaster en dieper in de poriën van het metselwerk. Bij vorst zal dit vocht bevriezen en hierdoor zal er vorstschade ontstaan. Door uw gevel frequent te laten reinigen kunnen er dan ook veel kosten bespaard worden. Daarnaast is het van belang om de atmosferische vervuiling te verwijderen, omdat dit het begin is van de hierboven genoemde vervuiling. Deze gevolgen zullen op den duur zichtbaar worden als u uw buitengevel niet laat reinigen.

gevelreiniging-finishing-touch_jurgen-pijpers

Typen gevelreiniging

Gevels kunnen worden gereinigd met een reinigingsmiddel. In dat geval spreken we ook wel over het chemisch reinigen van uw gevel. Het principe achter deze vorm van reinigen is dat het reinigingsmiddel de vervuiling moet oplossen. Eenmaal opgelost kan het vuil makkelijk van de gevel worden afgespoten. Voor gevelreiniging bestaan verschillende soorten reinigingsmiddelen. De meest toegepaste zijn:

  • zure reinigingsmiddelen
  • alkalische reinigingsmiddelen
gevelreiniging-finishing-touch_jurgen-pijpers

Bij chemische (zure en alkalische) gevelreiniging gebruiken we stoom in combinatie met een reinigingsmiddel. Hierdoor is het mogelijk om matige vervuiling te verwijderen, zoals verfresten of lichte roetaanslag. Afhankelijk van uw steensoort en het type vervuiling kiezen we het meest effectieve reinigingsmiddel om uw gevel te reinigen.

Deze methode van gevelreiniging berust op het bewerkstelligen van een chemische reactie op het geveloppervlak waardoor het vuil zich onthecht. De reactietijd van de meeste producten, doorgaans aangebracht op een vooraf bevochtigde gevel, schommelt tussen 5 en 30 minuten. Nadien wordt de gevel onder druk afgespoeld met water of stoom. In het geval van gevelreinigingsmethodes waarbij gebruik wordt gemaakt van scheikundige producten, is het erg belangrijk dat ze door specialisten worden uitgevoerd.

Bij het reinigen van de buitengevel op deze manier, dient het product niet alleen met zorg gekozen te worden, maar het moet ook goed gedoseerd zijn. Het mag namelijk in geen geval in het gevelmateriaal dringen. Zo’n reinigingsmiddel bevat immers oplosbare zouten, die later naar het oppervlak kunnen migreren en aanleiding geven tot lelijke uitbloeiingen. Ook de reactie tussen het product en het gevelmateriaal zelf kan overigens aanleiding geven tot het ontstaan van zouten en dus uitbloeiingen. Daarom volstaat het bij deze methode van gevelreiniging niet de gevel na te spoelen, maar dient er meestal ook nog een speciale pasta aangebracht te worden die de zouten absorbeert. Zeker voor deze methode van gevelreiniging geldt dat een proef noodzakelijk is om te zien of er vlekken of uitbloeiingen optreden ten gevolge van de chemische reactie.

Het is dan ook zeer belangrijk dat u gevelreiniging door een vakman laat uitvoeren. Finishing Touch heeft echte vakmensen in dienst die gespecialiseerd zijn in buitengevel reiniging.

Bij de methode van gevelreiniging wordt de gevel gestraald. Bij het stralen van de gevel wordt er een mengsel van water en perslucht, met minimale toevoeging van speciaal straalzand gebruikt. Vooraf worden er stellingen geplaatst met netten om de vervuiling aan derden uit te sluiten. Hiervoor gebruiken wij het speciale torbosysteem.

Na het stralen is het sterk aan te bevelen de gevel te impregneren met een waterafstotend product (hydrofuge). Op die manier kunt u de gevel namelijk langer beschermen tegen vuil en groenaanslag.

torbo-gevelreiniging-systeem

Een andere manier om uw gevel te laten reinigen is stoomreinigen. Hierbij wordt de gevel bespoten met heet water van rond de 70°C en met een druk van ± 70 bar. Deze methode om uw buitengevel te reinigen neemt geen materiaal van de gevel weg, maar is ook niet geschikt voor hardnekkige vervuiling. Door dit systeem veelvuldig te herhalen, kan men het vergelijken met een waterbesijpeling. Maar door de hoge temperatuur zal veel water verdampen en minder water in de muren trekken. Dit systeem wordt gebruikt indien men de patinalaag (oude uitstraling) van de gevel wil behouden of als voorbereiding voor later uit te voeren schilderwerken. Stoomreiniging is dan ook een veel toegepaste vorm van gevelreiniging bij monumentale panden.

Graffiti, kunst voor de één, een doorn in het oog voor de ander. Finishing Touch helpt u met het effectief reinigen en verwijderen van graffiti van gevels van woningen en (kantoor)panden. Tevens kunnen wij ervoor zorgen dat door middel van een speciale anti-graffiti coating het reinigen nog sneller kan gebeuren. Bij het aanbrengen van anti-graffiti coating onderscheiden we 3 soorten coatingsystemen

  1. Zelfopofferend systeem (de graffiti wordt middels heet water onder aangepaste druk verwijderd, nadeel hiervan is dat de coating ook wordt verwijderd).
  2. Semi-permanent systeem (bestaat uit 2 lagen, de toplaag wordt bij het verwijderen van de graffiti ook verwijderd).
  3. Permanent systeem (bestaat uit 2 componenten. Deze wordt niet aangetast wanneer graffiti wordt verwijderd. Nadeel: de dampdoorlatendheid van de gevel wordt sterk verminderd, bovendien is dit systeem duidelijk visueel waarneembaar.
graffiti-verwijderen-gevelreiniging

Gevelreiniging projecten

Jurgen Pijpers - Interview Goirles BelangWilt u uw gevel professioneel laten reinigen? Neem dan beslist even contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u om tot de beste oplossing voor de reiniging van de buitengevel van uw huis of pand te komen. Chemisch reinigen, sandwashen of stoomreinigen? Vraag vrijblijvend een offerte aan en laat indien gewenst een ‘proefstuk’ verzorgen!

Contact