Complete gevelrenovatie vanaf € 40 per m2 of Collectiviteitskorting tot 25%. Lees de voorwaarden hier!

Verticale scheur in een buitenmuur: oorzaken, gevolgen en reparatie

Wanneer u scheuren in uw buitenmuur ontdekt, kunnen er allerlei vragen door uw hoofd spoken. Wat is de oorzaak van deze scheuren? Moet ik me zorgen maken over de stabiliteit van mijn woning? We geven graag antwoord op uw vragen en leggen u meer uit over verticale scheuren in een buitenmuur

Verticale scheur in de buitenmuur?

Verticale scheuren in buitenmuren zijn vaak gerelateerd aan thermische uitzetting en krimp, ook wel bekend als “thermische lengteverandering.” Materialen zoals bakstenen kunnen uitzetten en krimpen als reactie op schommelingen in temperatuur. Wanneer uw buitenmuur uitzet door warmte en krimpt bij kou, ontstaat er aanzienlijke trekkracht, vooral als er onvoldoende ruimte is voor de muur om vrij te bewegen. Dit komt met name voor bij oudere woningen. Als uw buitenmuur langdurig aan hitte of kou wordt blootgesteld, kunnen zich geleidelijk kleine scheurtjes vormen die na verloop van tijd kunnen uitbreiden tot grote verticale scheuren.

Oorzaak van een verticale scheur in de buitenmuur

De meest voorkomende oorzaak van een verticale scheur in een buitenmuur is thermische uitzetting en krimp. Het fenomeen wordt ‘thermische lengteverandering’ genoemd. Materialen zoals bakstenen kunnen uitzetten en krimpen als reactie op temperatuurschommelingen. Wanneer uw buitenmuur uitzet door warmte en krimpt bij kou kan er enorme trekkracht ontstaan, vooral als er tussenruimtes ontbreken om de muur voldoende bewegingsvrijheid te geven. Dit is vooral het geval in oude woningen. Als de buitenmuur wordt blootgesteld aan langdurige hitte of kou, kunnen er geleidelijk kleine scheurtjes ontstaan die na verloop van tijd kunnen uitbreiden. 

Gevolgen van een verticale scheur in de buitenmuur

Een verticale scheur in een buitenmuur kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de oorzaak, de ernst van het probleem en de duur van het probleem. Door een verticale scheur in een buitenmuur niet aan te pakken, kan deze vergroten en nare problemen met zich meebrengen. Wanneer een verticale scheur in een buitenmuur groter wordt, kunnen vocht en regenwater de muren binnendringen, wat kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmelvorming, houtrot en aantasting van de bouwmaterialen. Blootstelling aan schimmel kan natuurlijk ook nog leiden tot gezondheidsproblemen, vooral voor mensen met astma of allergieën. Daarnaast kunnen verticale scheuren in een buitenmuur leiden tot isolatieproblemen, waardoor de energierekeningen hoog op kunnen lopen. Tenslotte maken scheuren in een buitenmuur de woning simpelweg minder mooi, waardoor de waarde van uw woning flink kan dalen.

Omgaan met verticale scheuren in een buitenmuur

Een verticale scheur in een buitenmuur kan vergroten na verloop van tijd. Dit kan worden veroorzaakt door afbrokkelende stukjes metselwerk die achterblijven in de scheur, wat voorkomt dat de muur zich weer dichttrekt als de temperatuur weer stijgt. Die afbrokkelende stukjes kunnen er dus voor zorgen dat de scheur groter wordt. Om die reden is het raadzaam om bij het aantreffen van een verticale scheur in de buitenmuur ons om advies te vragen, vooral als u niet zeker bent van de oorzaak. Ook als de verticale scheur in de buitenmuur niet overal even breed of dik is, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Wij kunnen de ernst van de scheur beoordelen en de onderliggende oorzaak vaststellen. Zodra de oorzaak is vastgesteld en verholpen, kunnen we de scheur repareren.