Complete gevelrenovatie vanaf € 40 per m2 of Collectiviteitskorting tot 25%. Lees de voorwaarden hier!

Scheuren in een buitenmuur

Als eigenaar van een woning is het van groot belang om regelmatig de staat van de buitenmuren te controleren. Scheurvorming kan op elk moment optreden en lijkt in het begin misschien onschuldig, maar kan snel verergeren, waardoor het moeilijker en duurder kan worden om de muur te herstellen. Er bestaan twee typen scheuren in muren: scheuren in het stucwerk en scheuren in het metselwerk, waarbij vooral scheuren in het metselwerk potentieel gevaar kunnen inhouden. Een scheur in een buitenmuur kan niet alleen zorgen voor een minder mooi aanzicht van de woning, maar ook voor problemen met de constructie van de woning. Het is daarom belangrijk om op tijd naar professioneel advies te vragen en scheuren in een buitenmuur niet te negeren.

Oorzaken van scheuren in een buitenmuur

Meerdere factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een scheur in een buitenmuur. Denk bijvoorbeeld aan een verzakkende fundering, roestend ijzer in de gevel, onvoldoende ruimte voor het metselwerk om uit te zetten en te krimpen, of een te hoge belasting boven een raam. Meestal is het niet één enkele oorzaak, maar een combinatie van meerdere factoren die leiden tot een scheur in een buitenmuur.

Gevolgen van scheuren in een buitenmuur

Naast dat uw gevel er simpelweg minder mooi uitziet, is dat niet het enige probleem dat een scheur in een buitenmuur kan veroorzaken. Een scheur in het metselwerk kan ook de stabiliteit van de woning in gevaar brengen. Door een scheur in een buitenmuur worden de krachten niet meer gelijkwaardig over de gevel verdeeld, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de bouwconstructie. Dit laat zien hoe belangrijk het is om scheuren in een buitenmuur in een vroeg stadium te herkennen en aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Scheur in een buitenmuur: wat nu?

Bij het constateren van scheuren in een buitenmuur is het altijd verstandig om een vakman te raadplegen. Wij kunnen voor u bepalen of de scheuren gevaarlijk zijn en de juiste aanpak voorstellen. Zelfs voor kleine scheuren bent u bij ons aan het goede adres, wij kunnen deze voor u beoordelen en herstellen om verdere complicaties te voorkomen. Over het algemeen begint het herstellen van een scheur in een buitenmuur met het vinden van de oorzaak. Nadat deze is vastgesteld, worden de oude stenen en voegen waar de scheur zich bevindt, uitgehakt. Vervolgens worden nieuwe stenen gemetseld en wordt het metselwerk versterkt.